Back to overview

Coronavirus en Hotels: 5 tips voor een anti-crisis strategie

blog-coronavirus-en-hotels-5-tips

Deze periode, de tijd waarin het corona-virus de nieuwsberichten de overhand hebben, is een moeilijke periode voor alle bedrijven, maar voornamelijk voor onze eigen sector. Namelijk de hotelbranche, die krijgt de hardste klappen op dit moment. Evenementen die worden afgezegd en de annuleringen regenen binnen. Gelukkig is dit niet de eerste keer dat wij een grote crisis hebben overkomen. 

Dus laten we niet met de pakken neer gaan zitten en kijken naar wat er wél mogelijk is in zo’n situatie. Het belangrijkste is om rustig te blijven en de gasten te informeren. Daarnaast is het natuurlijk het uitgelezen moment om een beetje orde te krijgen in je organisatie, trainingen te organiseren en je klaar te maken op de rest van het jaar. Vele van jullie hebben ons om advies gevraagd, daarom hebben wij een aantal punten beschreven die belangrijk zijn om in je achterhoofd te houden. 

 

Zak niet in je prijzen, maar gebruik Yield Management.
Korting geven op de kamerprijzen uit paniek is verleidelijk, maar niet verstandig. Dit kan namelijk op lange termijn voor grotere schade zorgen. De prijs is namelijk niet het probleem, er is simpelweg geen vraag naar kamers op het moment. Zodra de vraag weer begint aan te trekken, kunnen mensen voor een te laag bedrag boeken. Ons advies zou zijn, gebruik yield management om je prijzen te laten fluctueren aan de hand van je bezetting. Op de die manier zijn je prijzen nu misschien wat lager, maar zijn ze niet te laag voor als het weer aantrekt. 

 

Flexibiliteit
Dit is een periode van onzekerheid, gasten weten niet zeker of ze zullen boeken en des te meer restricties er staan op de tarieven, des te lastiger je de kamer zult verkopen. Daarom zou het beter zijn om flexibel te zijn met de annuleringsvoorwaarden, zo geef je de gast meer vrijheid. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om met niet-terugbetaalbaar tarieven te gaan werken. Deze tarieven liggen vaak wat lager, maar zijn met iets strengere voorwaarden. Op deze manier kan de cashflow weer een beetje op gang geholpen worden. 

 

Tegoedbonnen
Wanneer gasten vragen om te annuleren, kun je er ook voor kiezen om ze een tegoedbon aan te bieden voor een later verblijf. Dit zal wellicht niet voor alle gasten opgaan, maar kan uiteraard wel werken. Op deze manier hoef je geen geld te retourneren. 

 

Upselling en Upgraden
Het kan helpen om met de gasten de dialoog aan te gaan en om ze bijvoorbeeld ontbijt inbegrepen te geven, verblijf te verlengen of een betere kamer aan te bieden. Op deze manier komen je goedkopere kamers weer vrij, wat kan zorgen voor meer boekingen omdat deze vaak goedkoper zijn in prijs. 

 

Arrangementen
Zoek de elementen die jou onderscheiden van je concurrent en creëer hiermee speciale arrangementen voor de gasten. Adverteer ze op je website en zorg dat je op deze manier aantrekkelijker bent voor ze. Veel succes aan jou, je familie en mede-hoteliers! 

 

Community
RoomRaccoon wil hoteliers, een platform bieden voor collegiale uitwisseling in deze moeilijke tijden. De groep is er om te ondersteunen en uit te wisselen en vooral om te laten zien dat niemand alleen is! Met je gratis aan via deze link: Corona Updates voor de Hotel Industrie