Back to overview

Email marketing voor hotels

Email marketing is bijzonder geschikt voor hotels en B&B’s. De loyaliteit van klanten stijgt, klanten komen vaker terug en verbinden zich aan een hotel. Het mooie aan email marketing is dat je als hotelier een heel groot deel kunt automatiseren. We nemen je mee door de mogelijkheden voor mails en geven tips voor momenten en inhoud van emails. 

blog-nl-email-marketing-hotels

Boekingsbevestiging

Zodra een boeking bevestigd is kan de voorpret voor de klant beginnen. Stuur direct nadat een boeking binnenkomt een boekingsbevestiging. Daardoor weet de gast zeker dat de boeking ook bij het hotel binnengekomen is. Zet daarin aankomst- en vertrekdata & -tijden. Maak in de mail duidelijk wat de gast geboekt heeft en kleed de mail aan met wat er verwacht kan worden. Denk hierbij aan foto’s van de kamer die geboekt is, foto’s van de faciliteiten en benadruk de arrangementen die geboekt zijn. Ook een kaart met de locatie en bereikbaarheid van je hotel is goed om in de boekingsbevestiging te vermelden. 

Boekingsbevestiging terugkerende gasten

Sommige gasten zijn al eens in je hotel geweest. Voor hen kun je een mail inrichten die er iets anders uitziet dan nieuwe gasten. Zo komt ‘Welkom terug mr. Jansen’ persoonlijker over dan ‘Welkom mr. Jansen’. En meneer Jansen weet ook vast en zeker de weg al, een uitgebreide routeplanner is in dat geval niet nodig. 

Voor aankomst mail

De voorpret voor een reis is soms mooier dan de reis zelf. Die voorpret van je gasten wordt onder andere bepaald door jou als hotelier. Schroom daarom niet om meerdere mails te sturen voordat de gast aankomt. Afhankelijk van hoever de gast in vore boekt kun je een mail 14, 7 en 3 dagen van tevoren sturen. In deze mails kun je mensen inspireren met dingen die te doen zijn in de regio. Ook kun je upsells doen. Doe dat niet in de eerste mail die je stuurt, maar eerder in de latere mails. Denk hierbij aan aanbiedingen of arrangementen die je onder de aandacht brengt. 3 dagen voor aankomst kun je bijvoorbeeld inspelen op het weer. Breng een binnen activiteit onder de aandacht bij minder weer of juist een buitenactiviteit als de weersvoorspellingen goed zijn. 

On property mail

Stuur vroeg op de dag dat iemand arriveert een mail. De gast krijgt vroeg op de dag al het gevoel dat er aan hem of haar gedacht wordt.
In een tweede mail die dag kun uitleg geven over services, tijden en faciliteiten. Je gast is dan op de hoogte van relevante zaken in en om het hotel. Dat is makkelijk voor de gast en het bespaart je tijd bij de check-in. 

Na vertrek mail

Stuur een mail na het vertrek van de gast. Bedank de gast voor zijn of haar verblijf. In deze mail kun je ook vragen om reviews of je kunt acties of korting codes sturen. Ook kun je vragen of je gast bij een volgend verblijf een directe boeking wil plaatsen. Stuur je mail binnen 30 dagen. Er zijn OTA’s die een tijdelijk email adres aanmaken dat je mails doorstuurt naar een gast. Vaak vervalt dit tijdelijke adres na 30 dagen. 

Extra mail voor evenementen

Stel dat er een evenement plaatsvind in de buurt van je hotel. Neem een festival, feestdag of kermis in de stad. Laat mensen weten wat er waar te doen is. Gasten gaan daardoor beter voorbereid op reis. De meeste toeristen worden graag door locals op de hoogte gehouden over wat er te doen is. En wie kan dat beter doen dan jij als hotelier?