Back to overview

'Ik zal niet liegen. Natuurlijk zijn we bang'

blog-ik-zal-niet-liegen
Bij RoomRaccoon hebben we niet alleen veel liefde voor de Hotel Industrie, sommige van ons runnen nog steeds een accommodatie! Zo ook onze Portugese country manager Maria, zij runt nog altijd haar eigen Hostel. Lees hieronder hoe zij met de corona crisis om gaat.

Zoals de meeste toeristische accommodaties in de wereld, werd ook Blue Coast Hostel geconfronteerd met de gevolgen van de huidige pandemie. We hebben momenten ervaren van angst en onzekerheid voor de toekomst, maar het is voor mij ook een moment geweest om te reflecteren en te kijken hoe we hier het beste uit zouden komen, en zo snel mogelijk kunnen herstellen. 


Ik zal niet liegen. Natuurlijk zijn we bang, en zijn we geschrokken van deze hele situatie. Wij hebben ten slotte ook te maken met annuleringen, uitblijven van nieuwe reserveringen en kosten die gewoon doorlopen. Maar we beseffen ook, dat als we blijven toegeven aan deze negatieve gedachten, de consequenties erger zijn en misschien wel het einde van de zaak kan betekenen. 


Gezien de huidige situatie, is het beter om te kiezen om veerkrachtig, creatief en solidair met anderen te zijn. Als we elkaar helpen, wordt het herstelproces voor de hele gemeenschap makkelijker.


Om deze reden was de eerste stap die we genomen hebben, (hoe zwaar het ook was) om onze deuren te sluiten en beschikbaarheid dicht te zetten tot het einde van april. Stoppen van het verspreiden van het virus en het beschermen van de gezondheid van ons personeel stond centraal bij deze besluitvorming. Maar daar zijn we niet gestopt. 


Als onderdeel zijnde van de gemeenschap voelde we dat iets moesten bijdragen aan dit gevecht waar we allemaal mee te maken hebben. Dus door te kijken naar het huidige landschap, hebben we besloten om het Hostel beschikbaar te stellen voor zorgpersoneel. Blue Coast Hostel staat sinds begin maart beschikbaar voor geforceerde quarantaine situaties voor alle gezondheids- en veiligheidsinstanties, in samenwerking met de bedrijven die dit soort situaties regelen. Als iedereen z’n steentje bijdraagt, kunnen we samen door deze crisis heen komen. 


Ten tweede, hebben we geprobeerd de huidige situatie in perspectief te zetten en hebben we gekeken naar de doorlopende kosten in verhouding tot de omzet. Op deze manier konden we een beslissing maken of we ergens konden, of zouden moeten gaan snijden in de kosten, met een oog houdend op toekomst. Ook keken we naar de steun die we van de overheid konden verwachten, want één ding was zeker; we zouden ons personeel behouden. Dus we zouden ‘out of the box’ moeten gaan denken; wat zouden we anders kunnen doen?


We hebben onderstaande maatregelen genomen.

  1. Om toegang te kunnen krijgen tot alle steun die we nodig hadden, hebben we contact gezocht met onze accountant, de bank en onze energieleverancier om samen tot een plan van aanpak te komen.
  2. We hebben alle annuleringen gecontacteerd om te vragen of ze misschien een voucher zouden accepteren in plaats van hun geld terug. Op deze manier konden we een deel van onze omzet behouden. Hier hebben we veel positieve reacties op gehad. 
  3. We hebben kortingcodes meegestuurd in alle annuleringsbevestigingen, zo dat mensen direct bij ons gaan boeken in de toekomst ipv bij een dure boekingsite om zo de commissie te besparen. 
  4. Plannen van een strategische communicatie campagne op verschillende platforms en sociale media. Zodat mensen het Hostel weer weten te vinden zodra de crisis voorbij is.
  5. Betere en soepelere annuleringsvoorwaarden opstellen om twijfel weg te nemen bij gasten die voor in de toekomst willen boeken. 


Dit is een goed moment, we zitten thuis en hebben tijd, waarom niet die tijd steken in het snelst mogelijke herstel? Het is tijd om te vechten, en niet om te wachten op de worst-case scenario. 


En om eerlijk te zijn; het aantal reserveringen dat binnenkomt is aanzienlijk lager dan voorheen, maar het staat niet stil. Gasten reageren positief op deze initiatieven en we ontvangen nog steeds boekingen. Dat bewijst, dat als we blijven werken het mogelijk is, en dat als we blijven werken we ook zullen herstellen!