Back to overview

Hoe vind ik de USP van mijn accommodatie?

blog-hoe-vind-ik-de-usp

In de hotel industrie zijn de keuzes aan opties en extra’s eindeloos voor consumenten. We weten dat het moeilijk kan zijn om boven je concurrentie uit te steken, daarom is het belangrijk om naar je Unique Selling Point (USP) propositie te kijken. Waarom zouden gasten voor mijn hotel kiezen boven een ander? Nadat je deze bepaald hebt, kun je deze implementeren in je advertenties en in je marketing-strategie, wat kan resulteren in meer omzet.

Om je USP te vinden, is het belangrijk jezelf een aantal dingen af te vragen en het juiste onderzoek te doen. Veel accommodaties zetten zichzelf op de markt als de beste in alles, maar 9 van de 10 keer kunnen ze dit niet waarmaken. Daarnaast is het belangrijk om te identificeren hoe je jezelf op de markt wil zetten, met oog op je (nieuwe) gasten. Lees snel verder hoe jij je USP kan vinden:

 

Wie is mijn doelgroep?
Een interessante vraag die je je kunt afvragen is; wie zijn mijn klanten en wat is belangrijk voor hen? Wie is de ideale gast voor mij? Pak pen en papier en schrijf alles op wat je weet over je klanten. Zoeken ze gewoon een plek om te overnachten, of waarderen ze een mooi ontworpen kamer meer? Willen ze het volle pakket, of liever een wat meer traditioneel verblijf met een huisgemaakt ontbijt? Nadat je deze lijst gemaakt hebt, neem een moment om te bedenken waarom ze jouw hotel zouden kiezen.

 

Wat doet je concurrentie?
Het is altijd belangrijk om te weten wat je (directe) concurrentie doet en hoe zij zichzelf plaatsen in de markt. Start een marktonderzoek en bekijk de websites en social media van eventuele concurrenten. Dit kan je helpen om op te schrijven hoe zij hun doelgroep bereiken en aan hun wensen voldoen.

 

Test en (her)bepaal jouw USP
Na je onderzoek, kan je beginnen met analyseren van je bevindingen. Probeer jouw USP in één of twee zinnen op te schrijven, maar houdt het kort en krachtig. Wat maakt jou uniek? Wat maakt jouw accommodatie één uit duizenden? Als dit moeilijk blijkt te zijn, kan je altijd je USP testen met een focus groep. Dit kost wel wat tijd en vereist wat organisatie, maar je plukt hier wel de vruchten van als je het goed doet. Wat je bijvoorbeeld zou kunnen doen, is een aantal van je ideale gasten uitnodigen en hier een brainstormsessie mee doen. Vragen die je hier kunt behandelen kunnen bijvoorbeeld zijn; voegt deze USP waarde toe? Wat voor extra’s zou je willen zien van de accommodaties in de buurt? Zorg ervoor dat je je groep voorziet van wat eten en drinken. Je kunt ze na afloop altijd bedanken doormiddel van een tegoedbon voor een overnachting bij jou.

 

Zet jouw USP op de markt.
Nadat je je USP hebt bepaald, is het tijd om deze te gebruiken! Jouw USP kan doormiddel van marketing en advertenties naar de buitenwereld gecommuniceerd worden. Maar het kan natuurlijk ook het beginpunt zijn van ontwikkelingen aan je bedrijf. Hieronder staan wat ideeën om je USP te adverteren.

  • Creëer een extra pagina op je website die echt laat zien wat de gasten kunnen verwachten bij jou. Dan kunnen ze zelf snel een keuze maken waarom ze jouw accommodatie moeten kiezen. 
  • Maak foto’s of creëer afbeeldingen waarop gasten kunnen zien hoe het er bij jou uit ziet. Dit geeft het al snel meer leven, en deze kun je bijvoorbeeld delen op je social media en je website. 
  • Schrijf een blog over jouw USP! Op deze manier kunnen gasten echt een goed inzicht krijgen waarom ze bij zouden moeten overnachten. Je zou bijvoorbeeld een gast kunnen interviewen om een echte ‘customer experience’ te laten zien.

 

Concluderend, blijf altijd actief je USP testen. Het belangrijkste is dat je je verwachtingen kunt waarmaken. “Underpromise and overdeliver”. Succes met het vinden van jouw USP!