Back to overview

Waarom zakelijke gasten ideaal zijn voor de hotelier

blog-nl-waarom-zakelijke-gasten-ideaal-zijn

Elk hotel, bed & breakfast of andere accommodatie kent zakelijke gasten en gasten die komen in hun vrije tijd. Tussen deze gasttypen bestaan de nodige verschillen. De zakelijke gast is er een die we bij RoomRaccoon zeker een goed verblijf willen bezorgen. We leggen uit waarom.

Groeiende markt

De afgelopen jaren is het aantal zakelijke overnachtingen in Nederland flink gestegen. Waar men in 2015 meer dan 16 miljoen zakelijke overnachtingen boekten lijken we in 2018 de 20 miljoen aan te tikken. Dat is goed nieuws voor de hotelier. De zakelijke markt is zo’n 40% van de Nederlandse hotel markt. De conclusies die we hieruit kunnen trekken: De markt is substantieel en de markt groeit. 

Minder druk op housekeeping

De zakelijke gast heeft de focus liggen op werk. Overdag is de gast vaak op pad om zaken te doen, werk te verzetten of een congres bij te wonen. Vaak zijn ze daarvoor vroeg hun kamer uit. Dit geeft minder druk op het housekeeping rooster dan de toerist die tijdens het weekendje weg graag even uitslaapt. Daarbij is de zakelijke gast doorgaans een stuk opgeruimder dan de leisure bezoeker. En dat scheelt weer schoonmaakwerk. 

Meer dagen en minder vragen

De boekingen van zakelijke gasten zijn gemiddeld langer dan van gasten die in hun vrije tijd komen. Daarbij zijn er vaak herhalingsbezoeken. Waar de meeste toeristen op zoek zijn naar een andere locatie dan de vakantie ervoor komen zakelijke gasten meestal terug. Ze hebben contacten die onderhouden moeten worden in de buurt van je hotel of B&B. En jouw accommodatie is hun thuis ver van huis. 

De zakelijke gasten vragen vaak minder van de hotelier. De dagbesteding van de zakelijke gast staat vaak vast. Dat scheelt al snel een hoop uitleg waar de gezelligste kroegjes zijn, waar je fietsen kunt huren en hoe de stadsplattegrond werkt. Dat is zeker het geval als de gast voor de tweede of derde keer je hotel bezoekt. Ook boekt de zakelijke gast meer dagen voor de aankomstdatum dan de toerist. 

Zakelijke klanten binden 

Hoe bind je die zakelijke klant nu aan je bedrijf? Het komt bij zakelijke boekingen regelmatig voor dat de boekingen gedaan worden door een vast persoon binnen een bedrijf. Onderhoud goed contact met de boeker. De kans is aanwezig dat er meerdere personeelsleden van een bedrijf een bezoek komen brengen aan je bedrijf. Als je het de boeker van de kamer eenvoudig kan maken scheelt dit tijd en geld voor iedereen.  

Bedrijven in de buurt

Zoek eens naar bedrijven in de buurt van je accommodatie die regelmatig gasten ontvangen. Om de redenen die in deze blog genoemd zijn is de zakelijke gast een ideale klant. Ze kosten je minder en maken minder gebruik van je faciliteiten. Het is daarom gebruikelijk om corporate rates te bieden. Zorg dat de bedrijven in de buurt op de hoogte zijn van jouw specialisme om zakelijke gasten een aangenaam verblijf te bezorgen en zorg dat ze op de hoogte zijn van je corporatie rates.