Back to overview

Wat betaal jij voor je betalingen?

blog-wat-betaal-jij-voor-je-betalingen

Sommige hoteliers geven er de voorkeur aan om bij het inchecken betaald te worden, anderen bij het uitchecken. Of misschien laat de OTA, de boeker de kosten in rekening brengen en haal je het bedrag later op via een Virtual Credit Card (VCC). Tegenwoordig wordt je gewoon betaald zoals je dat wilt. Maar wat betaalt jij eigenlijk voor die betalingen?

De meeste onafhankelijke hoteleigenaren die ik deze vraag heb gesteld, gaven hetzelfde antwoord: geen enkel idee. Dat is niet zo vreemd, want we zijn allemaal gewend om de kosten voor de diensten die we gebruiken te verrekenen, wat veel anders is dan de kosten van betalingen bij de typische banken. Immers, de commissiekosten van een OTA zijn glashelder, net als je huur en een zakje koffiebonen. Dat komt natuurlijk goed van pas bij het runnen van een bedrijf met voorspelbare, geoptimaliseerde kosten. Maar heb je gecontroleerd wat jouw bank precies heeft ingehouden op je creditcardbatch uitbetalingen? Controleer dan maar eens de batchbetalingsoverzichten van je bank, inclusief de ingehouden kosten per transactie. Eén ding is zeker: voor precies hetzelfde bedrag zul je steeds weer heel verschillende kosten aantreffen voor precies hetzelfde reserveringsbedrag.

 

Hoe werkt dat dan?
Het is te wijten aan de betaalkaart die werd gebruikt om te betalen en aan de traditioneel complexe, multi-tier kostenstructuur voor creditcardbetalingen. De bank die de gebruikte kaart heeft uitgegeven en de creditcardmaatschappij nemen een redelijk deel van de transactiekosten voor hun rekening, maar het grootste deel ervan komt in de zakken van uw bank (of acquirer, of Payment Service Provider in financiële zin) terecht. En deze kosten kunnen gemakkelijk verschillen met een veelvoud van 5+, afhankelijk van de gebruikte kaart.

Natuurlijk heb je lang geleden al overwogen of je Amex-betalingen wilt accepteren omdat de reputatie van Amex duur is om te accepteren. Maar wist je dat een Visa / Mastercard, al dan niet uitgegeven door een bedrijf of een niet-Europees bedrijf, waarschijnlijk even duur is om in rekening te brengen? En bovendien is de VCC van je OTA veel duurder om in rekening te brengen dan die "dure" Amex of een andere kaart? Echt, kijk maar eens naar dat bankbiljet.

Goed om te weten: RoomRaccoon's Charge Buttons in zowel de PMS- als de Booking Engine voegen niet alleen gemak en verbeterde veiligheid toe aan je betalingen, ze verlagen ook de kosten aanzienlijk en maken de kosten van betalingen weer zo scherp als een kilo koffie. Met RoomRaccoon betaal je 1,6% + € 0,25 plat. Dus over al je betalingen heen, zolang de kaart maar in Europa is uitgegeven. Voor niet-Europese kaarten is dat vastgesteld op 3,1% + € 0,25 (lijkt het erop dat de EU goed werk heeft geleverd door de betalingskosten te plafonneren?). Duits issued Amex? 1,6%. VCC? 1,6%. Nederlands issued corporate Visa? 1.6%!

RoomRaccoon is het makkelijkst te gebruiken, meest complete en snelst groeiende PMS voor onafhankelijke hoteliers over de hele wereld en we houden ervan om traditionele banken uit te dagen die het leveren van betaalkaartkosten alleen maar rechtvaardigen, omdat zij het meest logische adres lijken te zijn. Persoonlijk ben ik zeer gemotiveerd om uw betalingen transparant en begrijpelijk te maken. Daarnaast is het mijn doel om onnodige kosten te besparen. Probeer ons eens!

 

Tymen van Dyl
Co-Founder RoomRaccoon