Back to overview

Welke strategie is de juiste voor jouw hotel?

hotel-strategie

Geschreven door Adam Clarke

Distributie kan complex lijken. Online Reisagenten, Groothandelaren, Global Distribution systemen, Meta Search Providers, Offline Kanalen, Low-Yield segmentatie, High Yield segmentatie - het kan je hoofd laten tollen. Echter, een goede distributiestrategie is van vitaal belang en onlosmakelijk verbonden met het succes van je hotel!

Directe boekingen zijn het beste, dus het belang van je reserveringssysteem mag zeker niet onderschat worden. Tenzij je een hotel van internationale allure bent, kun je echt profiteren van hulp die een wereldwijd publiek aanspreekt. Met de distributiestrategie, is variatie het best bewaarde geheim. Door samen te werken met een breed scala aan partners en platformen, kan jouw hotel zoveel mogelijk potentiële gasten bereiken. Deze gasten kunnen over het algemeen worden gecategoriseerd als gasten met een laag of hoog rendement. Gasten met een laag rendement boeken verder van tevoren, boeken het hele jaar door en worden vaak gedreven door de prijs. Dit soort gasten zullen in veel gevallen afkomstig zijn van de GDS.  

Global Distribution Systemen of de GDS zijn de oorspronkelijke verkopers van de beschikbaarheid. Opgericht in de jaren 50 door een verzameling luchtvaartmaatschappijen om vluchten, autoverhuur, hotels en reisbureaus samen te brengen. Hoewel de technologie vooruit is gegaan sinds de oprichting van de GDS, is het uitgangspunt niet veranderd. Reisagenten blijven de GDS gebruiken om toegang te krijgen tot realtime beschikbaarheid van hotels. De grootste GDS-aanbieders zijn TravelPort, Amadeus en Sabre. Verkopen via een van deze aanbieders kan de bezettingsgraad van je hotel enorm verhogen, maar het kan ook erg duur zijn.

 

Meestal wordt een hotelkamer verkocht voor 25-30% minder via de GDS


Gasten met een hoog rendement boeken hun kamer dichter bij de aankomstdatum, vaak tegen een hogere prijs. Deze gasten komen vaak uit je eigen boekingsmodule en OTA's. Online Reisagenten of OTA's hebben de top van de internetgolf benut. Ze werden in eerste instantie gebouwd om gasten in staat te stellen hotelkamers te vergelijken en te boeken zonder de noodzaak van menselijke interactie. De opkomst van de OTA's is een razendsnelle gebeurtenis. Terwijl sommige hoteliers zich schamen voor de commissiekosten en het veronderstelde gebrek aan flexibiliteit, is de waarheid dat OTA's het hotelbedrijf hebben gedemocratiseerd. Onafhankelijke hotels hebben hierdoor een platform gekregen waar ze op gelijke voet met de grote ketens kunnen concurreren.

 

Terwijl Booking.com onbetwistbaar de marktleider in Nederland is, wil niemand op één paard wedden

 

Je moet met verschillende kanalen werken en nadenken over de prijs die jij je gasten biedt. Tariefpariteit of directe boekingskorting? Je hoeft niet alleen te werken met de grote OTA's zoals Booking.com, Expedia, Agoda en Airbnb. Niche en lokale leveranciers kunnen een belangrijk onderdeel van jouw zakelijke mix zijn. Run je een gay bed and breakfast? Dan is Mister b&b een belangrijke partner. Een uniek, prachtig boutique hotel? Nice2Stay is het platform voor jouw hotel!

Onafhankelijke hotels hebben behoefte aan een distributiestrategie en een Channel Manager die hun strategie ondersteunt door middel van het aanbieden van een scala aan verkoopmogelijkheden en sterke technologie. Daarnaast is een boekingsmodule die voor conversie zorgt een must. Als je het gevoel hebt dat jouw huidige systeem niet aan jouw verwachtingen voldoet, kom dan eens kijken waarom RoomRaccoon de snelst groeiende alles-in-één oplossing is voor onafhankelijke hotels over de hele wereld!