Back to overview

Yield management voor B&B’s en hotels

In de luchtvaartindustrie levert het al jaren veel geld op en grote hotelketens zijn sinds kort ook om. RoomRaccoon introduceert nu Yield Managment voor de hotelier. 

 

 

blog-nl-innovatie-yield-management-voor-hotels

Waarom is Yield Management zo interessant?

Als hotelier wil je de beste prijs voor je kamer en je wil voorkomen dat je lege kamers hebt. Daarom spelen veel hoteliers met de prijzen van hun kamers. Op populaire momenten zijn hotelkamers duurder dan op rustige momenten. Grote hotelketens zijn al een aantal jaar bezig met Revenue Management of Yield management. Voor Independent Hoteliers is dit een redelijk nieuwe wereld. Wij leggen graag uit hoe yield management werkt voor hotels en waarom het in je voordeel werkt.

Revenue Management voor Hotels

Yield Management of Revenue Management komt uit de luchtvaart waar zo’n beetje elke passagier in het vliegtuig een andere prijs betaalt voor zijn of haar stoel. Dit zorgt ervoor dat de vliegmaatschappij zo’n hoog mogelijke opbrengst per vlucht heeft. 
Hotels werken doorgaans met 3 tariefgroepen. Bezetting tot 25%, bezetting tot 50% en bezetting tot 75%. Elke groep kent eigen prijzen. Hoe groter de beschikbaarheid nog is hoe lager de prijzen. Dus als je op tijd boekt, dan betaal je weinig. Hoe voller het Hotel komt te zitten hoe meer je betaalt voor een kamer.  

Voorspellen van de vraag

Grote hotelketens bepalen hun prijzen op basis van historische gegevens, bezettingsgraden en voorspellingen voor de toekomst. Zo kan een hotelier zien dat op een bepaalde dag in het verleden alle hotelkamers vol zaten tegen een bepaalde prijs. Aan de hand van een toekomstvoorspelling kan men kijken wat een goede prijs zou zijn voor de kamers op die dag in een ander jaar. Dit kan handig zijn als je op zoek bent voor de optimale kamerprijs voor een feestdag of vakantiedag. Maar ook op gewone dagen kan goede revenu management voor hotels je veel extra geld opleveren. 

Bij grote hotelketens is dit geautomatiseerd en levert het veel geld op. Bij kleinere hotels wordt dit vaak uit de losse pols gedaan. Toch kan Yield management ook veel betekenen voor de kleine hotelier. Lees hier wat Yield Management voor jou kan doen.