Is voor jou je administratie ook zo’n klus waar je elke keer weer geen zin in hebt ? Vind je het ook zo lastig om de juiste structuur in al je papier werk te creëren? Waar bewaar jij je bonnetjes?

 

Naast een goed bijgehouden administratie is het ook van belang dat je weet hoe je er financieel voor staat en wanneer nodig kunt bijsturen. Grip hebben op je cijfers door inzicht en overzicht dat is de basis voor een succesvol bedrijf.Schep orde in je administratie

Spreek van te voren af wie de administratie doet en bewaart. Wat daarnaast erg belangrijk is dat je zorgt dat je privé en zakelijke administratie gescheiden is. Je administratie houdt je bij op je computer (digitaal) of in een ordner met tabbladen (papier). Een combinatie kan ook. Kies wel de manier die je het meest prettig vind in gebruik. Ben daar wel consequent in. Het is hierbij belangrijk dat je weet waar je alles kunt vinden. Bewaar ieder kalenderjaar apart. De belastingdienst wil dat je minimaal je administratie 7 jaar bewaard.


Screen Shot 2017 07 18 at 11.53.43

Makkelijker dan je denkt...

Agendeer wekelijks een vaste dag en/of tijdstip om je administratie te doen. Lees wel dagelijks je binnengekomen post en archiveer ze naar privé of zakelijk en gooi reclame e.d. meteen weg. Controleer minimaal 1x per week uw banksaldi en alle bij- en afschrijvingen. Scan facturen, bonnen, contracten en andere belangrijke paperassen zoveel mogelijk in. Papier kan erg kwetsbaar zijn. Zo worden opvallend veel bonnetjes gedrukt op papier dat onder de invloed van zonlicht binnen enkele maanden onleesbaar wordt. Het bijhouden van je administratie bestaat uit de volgende onderdelen: betalen, controleren, reageren, bewaren en weggooien. Maak regelmatig een back-up van je computerbestanden en administratie op een externe harde schijf. Of kies voor een beveiligde opslagfaciliteit in de ‘Cloud’.

 


Grip op je cijfers

Ondernemers die bewust en actief met een planning werken zijn succesvoller, omdat ze gericht sturing geven aan hun bedrijf. Wanneer we een planning met cijfers onderbouwen dan spreken we van een begroting. Een begroting is als het ware het kompas van je organisatie. Waar wil je als organisatie naar toe en welke koers ga je varen. Een begroting is niets anders dan het doorrekenen van toekomstplannen. Hiermee worden je zwakke plekken en risico’s zichtbaar. Het is goed om van te voren helder te krijgen wat wel en wat niet haalbaar is.


Het geeft je ook inzicht in de te maken kosten. Op basis van een begroting kun je als ondernemer beter bepalen welke uitgaven wel of niet gewenst noodzakelijk zijn.
Met een begroting kan je veel beter verantwoorde financiële beslissingen maken.


Hoewel een begroting nooit (exact) gerealiseerd wordt, is het wel beter om te proberen de begroting te halen. Door maandelijks de gerealiseerde cijfers te vergelijken met je begroting kun je bijsturen waar nodig. Als je bewust stuurt, zie je eventuele problemen vaak al in een vroeg stadium aankomen, kun je tijdig bijsturen en daarmee grotere problemen voorkomen. Wil je gaan uitbreiden en heb je daarvoor een financiering nodig ? Een ondernemer die kan aantonen dat hij met behulp van een begroting bewust sturing geeft aan zijn bedrijf, laat zien dat hij een goede ondernemer is waarin financiers vertrouwen kunnen hebben. Je hebt dan meer kans op het krijgen van een financiering.

 


Kun je wel hulp gebruiken?

Kun je wel hulp gebruiken bij het opzetten van een goed gestructureerde administratie of wil je leren hoe je grip krijgt op je cijfers of even klankborden met vragen over je bedrijf ? Ik kan je daarbij helpen. Je kunt telefonisch of via mijn email contact met me opnemen.

 

Met vriendelijke groet,

Hannewies Jansen, bedrijfsadviseur bij Get Control
telefoonnummer 06-12361783
email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

hannewies round

Hannewies Jansen