Veel succesvolle hoteliers of B&B-managers gebruiken hotel software en social media om hun bedrijven te promoten. Hoewel bijna iedereen wel bekend is met de verschillende platformen zoals Facebook en Instagram, is het toch slim om te weten waar op te letten als je social media wil zo effectief mogelijk wil gebruiken voor je hotel of B&B. In deze blog geven wij jou daarom vijf tips (plus nog een paar extra!) om je zo goed mogelijk op weg te helpen met social media!

 

#1 Wees relevant

Om social media goed voor je te laten werken is het belangrijk dat de dingen die je post relevant zijn voor zowel jouw hotel of B&B als de doelgroep die je aan wilt spreken. Het zou een verkeerde verwachting kunnen creëren als je foto’s van culinaire hoofdgerechten plaatst als je bijvoorbeeld alleen ontbijt serveert. Wees daarom relevant en ‘jezelf’.


Screen Shot 2017 08 07 at 23.08.25


Als je je afvraagt welke social mediakanalen je het beste kunt gebruiken, bedenk dan waar je het beste je doelgroep kunt vinden. Run je een hotel toegespitst op de zakelijke markt waarbij je ook vergaderruimtes aanbiedt of waar regelmatig zakelijke events worden georganiseerd? Dan kan het interessant zijn om op LinkedIn je doelgroep te bereiken. Wil je juist foodies bereiken die van mooie gerechten houden? Post dan mooie foto’s van de gerechten die je serveert op Pinterest en Instagram en wellicht de recepten op je blog en Facebookpagina.

 

 

 


#2 Wees zelf ook betrokken

Als je actief op sociale media wil zijn, zorg dan dat je regelmatig iets post. Dit hoeft niet per se in te houden dat je iedere dag op ieder kanaal een bericht moet plaatsen, maar het is wel belangrijk om een goed ritme aan te houden zodat je volgers geïnteresseerd blijven in jouw social mediakanalen blijven en er dus ook bij betrokken blijven. Het zal geen goed beeld afgeven als iemand op, bijvoorbeeld, je Facebookaccount ziet dat er maar drie foto’s staan waarbij de laatste van een aantal maanden geleden is.


Als je niet de tijd hebt om actief te posten op social media dan kan het een beter idee om geen account aan te maken of je bestaande account te deactiveren. Social media hoeft niet hele dagen in beslag te nemen, maar als je een betekenisvolle aanwezigheid wil creëren, zorg er dan voor dat het een standaard onderdeel van je werkzaamheden wordt. Neem bijvoorbeeld een paar minuten de tijd, een paar keer per dag, om even te reageren op comments en vragen.

Screen Shot 2017 08 07 at 23.16.49
Om er zeker van te zijn dat je je aan een ritme houdt, kan het slim zijn om een planning te maken voor een paar weken per keer, zodat je weet wanneer je wat op welk kanaal wil posten. Zo kan je van tevoren een keer brainstormen en bedenken wat de onderwerpen van je blogs, foto’s en posts zullen zijn en deze op bepaalde momenten inplannen. Zo wordt het ook makkelijker om te zien welke posts wel of niet goed werken en hou je dus makkelijker de controle op de effectiviteit van je berichten!

 


Screen Shot 2017 08 07 at 23.18.54#3 Creëer betrokkenheid

Een van de belangrijkste redenen om op vaste momenten op je social mediakanalen te posten is zodat je oprechte betrokkenheid kan creëren bij mensen die zich interesseren in jouw kleine hotel of B&B. Als iemand een comment plaatst of een vraag stelt op je Facebookpagina ziet het er niet representatief uit als je pas na een week reageert.

 


Hoe zorg je dan dat je doelgroep betrokken is? Probeer interactie te creëren met je volgers in plaats van enkel berichten op ze af te vuren. Dat laatste is misschien het meest makkelijke, maar niet altijd de beste manier om je doelgroep bij je bedrijf te betrekken. Hoewel het naampje misschien “media” in zich heeft, gaat het voornamelijk om het “social” aspect. Blijf gastvrij naar je (potentiele) gasten en creëer een dialoog. Bedenk wat jij leuk zou vinden om te lezen of zien, of kijk hoe andere bedrijven succesvolle interactie creëren. Misschien kan je daar wat inspiratie vandaan halen!

 

 

#4 Post berichten met waarde

Hoewel je natuurlijk via social media graag je B&B of hotel wil promoten, is het ook belangrijk om behulpzaam te blijven door iets van waarde te geven in je berichten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan foto’s, informatie over events of de stad waarin je B&B zich bevindt, of recepten van leuke gerechten. Het is in principe niet anders dan in een andere sociale setting: als je alleen maar over jezelf praat, zullen anderen je zien als egoïstisch en dat is niet bevorderlijk voor je imago. Als je in plaats daarvan probeert om behulpzame of interessante informatie te delen, waardoor je jouw gasten een leukere vakantie of weekend weg geeft, dan creëer je een betere betrokkenheid en relatie met je gasten.

 


Screen Shot 2017 08 07 at 23.35.16

#5 Meet, leer en pas aan

Social media zijn platforms die constant aan verandering onderhevig zijn en daarom is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de effectiviteit van jouw pagina. Bijna ieder platform heeft wel een systeem waarmee je het bereik en de impact van je pagina of advertenties kunt meten. Net zoals andere onderdelen van je bedrijf, is het daarom ook logisch om met verschillende dingen te testen om te zien wat het beste werkt. Zo optimaliseer je de tijd (en wellicht het geld) dat je investeert in je social mediakanalen en kan je je (potentiele) gasten nog beter bedienen!

 

 

 

 

 

 

 

Nog een paar bonustips om succesvol te worden op social media:

• Gasten die in jouw B&B of hotel hebben verbleven kunnen ook op Facebook een review achterlaten. Zorg dat je goede reviews opbouwt; zo zien bezoekers op je pagina direct dat jouw B&B het helemaal waard is om er eens een weekend door te brengen! Klik hier voor meer informatie.


• Verzamel emailadressen! Dit kun je bijvoorbeeld doen door een inschrijfformulier op je Facebookpagina of website te plaatsen. Waar schrijven jouw bezoekers zich dan voor in? Voor jouw nieuwsbrief waarin je alle leuke promoties en events bekend maakt! Klik hier om een inschrijfformulier op Facebook aan te maken.


• Ook een kleine hotelier of B&B-eigenaar kan gasten aantrekken op social media. Maak bijvoorbeeld een speciale hashtag aan en vraag je gasten om deze te gebruiken als ze over hun verblijf posten op social media. Zo wordt het niet alleen makkelijk voor jou om de feedback te zien, maar ook voor toekomstige gasten om te lezen hoe de ervaringen van anderen waren!

 

 

Screen Shot 2017 04 14 at 12.12.23

Anne H.