Hotel Marketing. Misschien niet iets waar je rekening mee hield toen je een hotel begon of iets waar je rekening mee wilt houden? Toch is het belangrijk voor jouw hotel. En eigenlijk is de basis van hotel marketing best simpel… Lees je mee?

 

Misschien denk je bij hotel marketing meteen aan het Hilton hotel, aan billboards langs de snelweg of aan allerlei beïnvloedingstechnieken (en die zijn er ook zeker!). Maar de basis van hotel marketing is veel simpeler en het begint eigenlijk allemaal met logisch nadenken…

 

De basis van hotel marketing begint namelijk bij je gast, en diens Hotel Guest Journey.

 

 

De basis van Hotel Marketing

Wie is jouw gast, daar begint het allemaal bij. En op basis daarvan ga je kijken of een overnachting in jouw hotel daarop aansluit. Want Hotel Marketing draait eigenlijk allemaal om het verkopen van de juiste kamer op het juiste moment en juiste plaats voor de juiste prijs aan de juiste gast.

 

 

Stap 1. De juiste gast

Wat voor type gasten komen naar jouw hotel of B&B? Zijn het vooral zakelijke gasten uit New York, gezinnen uit Zeeland of een verliefde koppel uit Breda? Misschien komen ze allemaal naar jouw hotel of B&B, maar probeer inzicht te krijgen in de meest voorkomende type gasten zodat je kan inspelen op het juiste verwachtingspatroon.

 

- Een zakelijke gast die even op en neer komt voor een congres, die eerder geïnteresseerd is in de Wi-Fi-verbinding dan prijs.

 

hotel marketing1 min

 

 

Stap 2. De juiste kamer

Veel hotels en B&B’s beschikken over verschillende kamertypes – van een kamer met zeezicht tot een kamer met gedeelde badkamer. Als hotelier kun je een bepaald kamertype koppelen aan een bepaalde gast.

 

- Een praktische kamer zonder al te veel poespas, centraal gelegen met de mogelijkheid om er te ontbijten, lunchen en dineren.

 

hotel marketing2 min

 

 

Stap 3. Het juiste moment

Timing is everything… Hoe ver vooruit boekt jouw gast een hotelovernachting? Is dit één week of twee weken van tevoren? Wanneer je weet wanneer een potentiele gast op zoek gaat naar een hotelovernachting kan je hierop inspelen met de kamerprijs. 

 

- Over twee weken vindt er een congres plaats in jouw omgeving en normaal gesproken wordt er twee weken voor verblijf een kamer geboekt: tijd om de kamerprijs aan te passen.

 

hotel marketing

 

 

 

Stap 4. De juiste plaats

De plaats waar je een kamer aanbiedt is een booking engine op je website of een reserveringswebsite. Er zijn verschillende reserveringswebsites die je kunt inzetten met behulp van een Channel Manager, maar denk aan het type kamer en gast wat je voor ogen hebt: zal deze eerder boeken op AirBnB.nl of Booking.com?

 

- Een kamer, gericht op de zakelijke klant, kan beter aangeboden worden op Booking.com dan op AirBnB.com.

  

hotel marketing4 min

 

 

 

Stap 5. De juiste prijs

Je hebt een kamer ingericht op basis van de voorkeuren van een bepaald type gast, je weet wanneer en waar diegene gaat reserveren en je wilt graag winst maken bij de verkoop van je hotel- of B&B-kamer. Met deze informatie kan je de juiste prijsstrategie in jouw hotel of B&B doorvoeren.

 

- Een praktisch-ingerichte kamer op Booking.com aan een zakelijke gast aanbieden twee weken voordat het congres begint voor €200.

    

hotel marketing5 min

 

 

Hotel Marketing met behulp van een PMS

Hotel Marketing begint dus bij je gast: hoe kom je erachter wie je gast is en waar hij of zij een boeking plaatst? Met behulp van RoomRaccoon’s Property Management System (PMS). Met een PMS zie je bijvoorbeeld waar je gasten vandaan komen en hoeveel procent via Booking.com boekt. Op basis hiervan kan je jouw hotel marketing strategie inrichten.

 

En blijf vooral logisch nadenken… Misschien is het niet zo’n goed idee om een functioneel-ingerichte kamer aan te bieden aan een verliefd stelletje op Groepen.nl.

 

Maar misschien ook wel… Je kan de resultaten van je hotel marketing terugvinden in de rapporten van je PMS en op basis daarvan de beslissing maken om er mee door te gaan of niet!


 

Bekijk de mogelijkheden van een PMS

Over twee weken vindt er een congres plaats in jouw omgeving en normaal gesproken wordt er twee weken voor verblijf een kamer geboekt: tijd om de kamerprijs aan te passen.