Een hotel distributiestrategie geeft in feite antwoord op de vraag: “Waar bied ik mijn hotelkamer aan?” Het is van cruciaal belang dat er goed wordt nagedacht over de distributie strategie aangezien het succes van jouw hotel of B&B hiervan af hangt. Want… hoe meer kamers je plaats op boekingskanalen, hoe meer gasten je naar jouw hotel trekt.

 

Is het de bedoeling dat je op elk boekingskanaal wat je kunt bedenken jouw hotelkamers moet plaatsen?

 

Beter van niet…

 

Hier zijn de 4 belangrijkste stappen om een succesvolle hotel distributie strategie uit te voeren:

  1.         - Stap 1. Bepaal het type gast wat jouw hotel bezoekt
  2.         - Stap 2. Sluit je aan bij de juiste boekingskanalen
  3.         - Stap 3. Maak gebruik van de juiste prijsstrategieën
  4.         - Stap 4. Controleer of je hotel distributie strategie succesvol is 

  

Online distributie strategie1 min

 

Stap 1. Bepaal het type gast wat jouw hotel bezoekt

Je gasten zijn eigenlijk het begin van alles. Ze zijn misschien wel de reden waarom je een hotel begonnen bent: je wilt gasten tevreden houden en ze thuis laten voelen in jouw hotel of B&B. Maar ‘Gasten’ is een breed begrip. Denk eens aan alle verschillen – in leeftijd, afkomst, persoonlijkheid en vrijetijdsbesteding – waar je rekening mee kan houden. Bepaal wie doorgaans jouw type gast is en omschrijf deze eens in je eigen woorden.

 

Wil je echt goed inzicht verkrijgen in het type gast dat jouw hotel of B&B bezoekt? Maak eens een Guest Journey.

 

Alleen wanneer je het type gast hebt bepaald die jij wilt aanspreken én die jouw hotel bezoekt, kan je een succesvolle hotel distributie strategie implementeren.

 

 

Online distributie strategie2 min

 

Stap 2. Sluit je aan bij de juiste boekingskanalen  

Boeken jouw gasten vooral via Booking.com of juist via Bedandbreakfast.nl? Kies de OTA’s (Online Travel Agency’s) waar jouw gasten op zoek gaan naar een hotel en vergroot daarmee de zichtbaarheid en afzet van jouw hotel. Maar… vergeet niet dat je hier commissie over deze reserveringen betaald.

 

Dat is niet het geval wanneer iemand een boeking plaatst op je eigen website. Wanneer je een Booking Engine op jouw website plaatst, kunnen gasten gemakkelijk via je eigen website een reservering plaatsen. En hierover betaal je dus geen commissie!

 

Voor een succesvolle hotel distributie strategie is het noodzakelijk om de juiste OTA’s in te schakelen voor een continue flow van reserveringen, maar bouw niet te veel op hen. Zorg dat je gasten ook direct bij jouw hotel willen te boeken. Om de omzet te optimaliseren dien je een gezonde verhouding van OTA-boekingen en directe boekingen te ontvangen, en dit doe je met een Channel Manager.

 

 

Online distributie strategie3 min

 

Stap 3. Maak gebruik van de juiste prijsstrategieën

Bepaal de prijs die acceptabel is voor je gasten en die genoeg omzet oplevert.

 

Iedere gast heeft een minimale en maximale prijs die ze bereid zijn om uit te geven aan een hotelovernachting. Bepaal de minimale en maximale prijs en richt je vervolgens op de omzetcijfers. Er is een bepaald bedrag, een zogenaamd break-even point, waar je boven wilt blijven om geen verlies te draaien. Hierbij dien je rekening te houden met de commissiekosten van een OTA.

 

Met behulp van een PMS stel je een prijs in die acceptabel is voor je gasten en genoeg oplevert om jouw hotel staande te houden. En natuurlijk kun je gebruik maken van hotel prijsstrategieën die afwijken van de standaard kamerprijs.

 

 

Online distributie strategie4 min

 

Stap 4. Controleer of je hotel distributie strategie een succes is 

Je hebt het type gast bepaald (stap 1), de juiste boekingskanalen ingeschakeld (stap 2) en je hebt een kamerprijs ingesteld (stap 3). Maar hoe weet je of je het goed hebt gedaan?

 

Met behulp van een PMS kan je o.a. controleren uit welk land je gasten komen, via welke boekingskanalen een reservering is gemaakt, en of de bezettingsgraad en omzet gestegen of gedaald is. Hieruit kan je afleiden of je de juiste hotel distributie strategie hebt ingezet en of je deze moet bijsturen.

 

Succes met het bepalen een succesvolle hotel distributie strategie!


 

Vraag een gratis demo aan