Fietsen was altijd al een favoriet voor de Nederlander op vakantie, en het is nu leuker dan ooit vanwege de enorme technische vooruitgang die plaatsvindt op fietsgebied. Het gebruik van elektrische fietsen neemt hand over hand toe en er zijn ontzettend veel verschillende modellen beschikbaar. Maar ook de software die zaken als trapondersteuning, verlichting en GPS aanstuurt is een stuk intelligenter dan tien jaar geleden.

 


Screen Shot 2017 04 14 at 11.49.37Zelfs ten opzichte van twee jaar geleden is er genoeg gebeurd om van een kleine revolutie te spreken. Was in 2015 het aantal fietsen met een accucapaciteit van meer dan 450 Wh nog 30%, dit jaar is dat al meer dan de helft. De capaciteit van een accu van een elektrische fiets is tegenwoordig zodanig dat je er gemakkelijk een dag mee op de Veluwe kunt doorbrengen. Voor mensen die met een zakelijke blik naar deze ontwikkeling kijken is dat een belangrijk verschil.


Voor de eigenaar van een klein hotel of B&B bijvoorbeeld is een elektrische fiets met voldoende bereik aantrekkelijk omdat hij voldoet aan alle functionele basisvereisten maar tevens een premiumproduct is. Ook al is de elektrische fiets is al behoorlijk aan het inburgeren in Nederland, nog niet iedereen heeft er een. Een mooie gelegenheid dus om het eens uit te proberen als je meer dan één nacht in een hotel verblijft.

Screen Shot 2017 04 14 at 11.49.44
De accu’s van elektrische fietsen gaan steeds langer mee en laden steeds sneller op, maar ze gaan nog niet zo lang mee als de fiets zelf. Door de fiets of alleen de accu te leasen kun je dit risico als ondernemer ondervangen en de kosten spreiden. Andere zaken zoals onderhoudsvrije kettingkasten, verlichting zonder dynamo en (vrijwel) onverwoestbare banden maken dat je niet onevenredig veel tijd meer kwijt bent aan de fietsenverhuur.Je kunt door te leasen verschillende soorten elektrische fietsen aanbieden, of variëren met je aanbod. Er zijn namelijk behalve sportieve toerfietsen ook elektrische vouwfietsen en crossfietsen te krijgen die eventueel erg hard kunnen. Op die manier maak je het aantrekkelijk voor kinderen, maar ook voor wat oudere mensen bijvoorbeeld die graag op een fiets met een lage instap zitten.


fietsDaarnaast is de elektrische fiets als fitnessapparaat in opkomst. Dat is mogelijk met software die op de boordcomputer kan worden geïnstalleerd. De fiets kan daarmee hetzelfde voor je doen als het fietsfitnessapparaat bij je in de sportschool. Lichtgewicht materialen , satellietnavigatie en intuïtieve displays zorgen er verder voor dat het fietsen voor de gast een verassend nieuwe ervaring is.

 

 

menno

Menno van der Woude